Recipe of Samosa in Hindi|बाजार जैसे समोसे बनाने की विधि|Samosa banane ki vidhi.


*For English Go Below.

आलू समोसा के बारे में-एक समोसा एक दक्षिण एशियाई तली हुई या बेक्ड पेस्ट्री है जिसमें मसालेदार आलू, प्याज, मटर, बीफ और अन्य मीट, या दाल जैसे दिलकश फिलिंग होती है। यह क्षेत्र के आधार पर त्रिकोणीय, शंकु या अर्ध-चंद्रमा के आकार सहित विभिन्न रूप ले सकता है।


समोसा आटा

२ कप मैदा २६० ग्राम

▢1 चम्मच अजवाइन अजवायन के बीज

▢1/4 छोटा चम्मच नमक

▢4 बड़े चम्मच + 1 चम्मच तेल 45 मिली + 5 मिली

आटा गूंथने के लिए पानी, लगभग ६ बड़े चम्मच

समोसा भरना

3-4 मध्यम आलू 500-550 ग्राम

▢2 बड़े चम्मच तेल

▢1 चम्मच जीरा

▢1 चम्मच सौंफ के बीज

▢2 छोटे चम्मच पिसा हुआ हरा धनिया

1 छोटा चम्मच बारीक कटा अदरक

▢१ हरी मिर्च कटी हुई

▢1/4 चम्मच हींग

1/2 कप +2 बड़े चम्मच हरी मटर मैंने जमी हुई हरी मटर का इस्तेमाल किया जिसे मैंने इस्तेमाल करने से पहले 10-15 मिनट के लिए गर्म पानी में भिगो दिया।

▢1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर

▢1/2 चम्मच गरम मसाला

1/2 चम्मच अमचूर सूखे आम का पाउडर

▢१/४ छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर या स्वादानुसार और डालें

३/४ छोटा चम्मच नमक या स्वादानुसार

तेल, तलने के लिए


अनुदेश

 

समोसे का आटा बनाएं


1.》 समोसे का आटा बनाकर शुरू करें. एक बड़े बाउल में मैदा, अजवायन, नमक डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।


2. 》 तेल डालें और फिर अपनी उंगलियों से मिलाना शुरू करें। आटे को तेल से तब तक मलें जब तक कि सारे आटे में तेल अच्छे से न मिल जाए। ऐसा 3 से 4 मिनट तक करें, आप इस स्टेप को जल्दी नहीं करना चाहते हैं। एक बार मिलाने के बाद, मिश्रण टुकड़ों जैसा दिखता है।


3. अपनी हथेली के बीच थोड़ा आटा दबाएं- यह एक आकार बनाना चाहिए (और उखड़ना नहीं) - इसका मतलब है कि तेल पर्याप्त और अच्छी तरह से शामिल है।


4. अब, थोड़ा-थोड़ा करके पानी डालना शुरू करें और सख्त आटा गूंथ लें। आटे को ज़्यादा मेहनत न करें और न ही नरम आटा गूँथें। यह बस एक साथ आना चाहिए और एक सख्त आटा बनाना चाहिए। मैंने यहां लगभग 6 बड़े चम्मच पानी का इस्तेमाल किया।


5. आटे को गीले कपड़े से ढककर 40 मिनिट के लिए रख दीजिए. मैं आमतौर पर एक कागज़ के तौलिये को पानी में भिगो देता हूँ और फिर सारा पानी निकाल देता हूँ और फिर उसके साथ अपने आटे को ढँक देता हूँ। जबकि आटा आराम कर रहा है, भरने पर काम करना शुरू करें।


आलू की फिलिंग बनाएं


1.》आलू को पकने तक उबालें। यदि स्टोव-टॉप प्रेशर कुकर का उपयोग कर रहे हैं या इंस्टेंट पॉट का उपयोग कर रहे हैं तो प्राकृतिक प्रेशर रिलीज के साथ उच्च गर्मी पर 8 से 9 सीटी, बर्तन के तल में 1 कप पानी के साथ ट्राइवेट पर प्राकृतिक प्रेशर रिलीज के साथ उच्च दबाव 12 मिनट।


२.आलू को छील कर मैश कर लीजिये. रद्द करना। एक कड़ाही में मध्यम आंच पर 2 बड़े चम्मच तेल गरम करें। तेल के गरम होते ही इसमें जीरा, सौंफ और कुटा हुआ हरा धनिया डाल दीजिए.

कुछ सेकंड के लिए बीज को चटकने दें और फिर कटा हुआ अदरक, हरी मिर्च और हींग डालें। 1 मिनट तक पकाएं।


3. पैन में उबले और मैश किए हुए आलू और हरी मटर डालें। सब कुछ एक साथ मिलाएं। मैं आलू और मटर के साथ मसालों और मसालों को अच्छी तरह मिलाने के लिए अपने आलू मैशर का उपयोग करता हूं।


4. धनिया पाउडर, गरम मसाला, अमचूर, लाल मिर्च पाउडर और नमक डालें। मिलाने के लिए मिलाएं। एक बार जब यह अच्छी तरह से मिल जाए, तो पैन को गर्मी से हटा दें और फिलिंग को थोड़ा ठंडा होने दें।


समोसे को आकार दें और तलें


1. 》 आटा गूंथने के बाद, इसे जल्दी से गूंद लें। फिर आटे को लगभग ५८-६० ग्राम के ७ बराबर भागों में बाँट लें।

आटे के एक टुकड़े पर काम करना शुरू करें, आटे की बची हुई लोइयों को हमेशा गीले कपड़े से ढककर रख दें, नहीं तो आटा सूख जाएगा।


2. एक लोई को लगभग 6-7 इंच व्यास के गोल-अंडाकार आकार में बेल लें और फिर इसे दो भागों में काट लें।


3. एक भाग लेकर सीधे किनारे/किनारे पर पानी लगाएं। मैं आमतौर पर पानी के साथ कुछ आटा मिलाता हूं ताकि यह एक अच्छा गोंद बन जाए।

अब सीधे किनारे के दोनों सिरों को एक साथ लाएं और उन्हें एक शंकु बनाने के लिए पिंच करें। बेहतर विचार के लिए ऊपर चरण-दर-चरण चित्र देखें। नुकीले सिरे को पिंच करके इसे एक आदर्श शंकु का आकार दें।


४. समोसे में लगभग १ से २ बड़े चम्मच आलू का भरावन भर दें। समोसे को ज्यादा न भरें।


5.》अब फिर से शंकु की परिधि के चारों ओर पानी लगाएं क्योंकि आपको इसे सील करना है। एक प्लेट बनाने के लिए विपरीत पक्ष (जहां आपने शंकु बनाने के लिए पिन किया था) के विपरीत पिंच करें (ऊपर चरण-दर-चरण चित्र देखें)। फिर किनारों को पिंच करके समोसे को सील कर दें।


6. 》आपका समोसा अब तैयार है. बचे हुए आटे के साथ भी यही प्रक्रिया दोहराएं। भरे हुए समोसे को रोल करते समय हमेशा गीले कपड़े से ढक कर रखना और दूसरे समोसे को भरना याद रखें. आपको 14 समोसे मिलेंगे।


7. 》अब एक कढ़ाई में धीमी आंच पर तेल गरम करें. तेल तैयार है या नहीं इसे चैक करने के लिए, आटे का एक छोटा टुकड़ा तेल में डालिये. सतह पर आने में इसे कुछ सेकंड लगने चाहिए। यानी तेल तैयार है.

आकार के समोसे को तेल में डालिये.


8. धीमी आंच पर तलें। लगभग 10-12 मिनट के बाद, समोसे सख्त और हल्के भूरे रंग के हो जाएंगे। इस समय, आंच को मध्यम कर दें और इसे अच्छी तरह से ब्राउन होने तक तलें।


कड़ाही में ज्यादा भीड़ न हो, एक बार में 4-5 समोसे तल लें। और प्रत्येक बैच में लगभग 20 मिनट लगेंगे क्योंकि हम धीमी आंच पर तलते हैं इसलिए धैर्य रखें।


9. एक बैच तलने के बाद, आँच को फिर से कम करें और तेल का तापमान कम होने तक प्रतीक्षा करें और फिर दूसरा बैच डालें।


गरमा गरम समोसे को धनिया की चटनी या इमली की मीठी चटनी के साथ खाइये! Plz share it

                         IN ENGLISH 

About Samosa-samosa may be a South Asian cooked or heated cake with associate degree exquisite filling like spiced potatoes, onions, peas, hamburger and completely different meats, or lentils. it'd take numerous structures, together with trilateral, cone, or half-moon shapes, contingent upon the world.


Samosa Dough


▢2 cups usually helpful flour (maida) 260 grams


▢1 teaspoon ajwain carom seeds


▢1/4 teaspoon salt


▢4 tablespoons + one teaspoon oil forty five milliliter + five milliliter


▢water to figure the batter, around vi tablespoons


Samosa Filling


▢3-4 medium potatoes 500-550 grams


▢2 tablespoons oil


▢1 teaspoon cumin seeds


▢1 teaspoon fennel seeds


▢2 teaspoons press coriander seeds


▢1 teaspoon finely hacked ginger


▢1 inexperienced stew hacked


▢1/4 teaspoon hing natural resin


▢1/2 cup +2 tablespoons inexperienced peas I utilised frozen inexperienced peas that I absorbed heat water for 10-15 minutes before utilizing


▢1 teaspoon coriander powder


▢1/2 teaspoon garam masala


▢1/2 teaspoon amchur dried mango powder


▢1/4 teaspoon red bean stew powder or add additional to style


▢3/4 teaspoon salt or to style


oil, for profound browning


Guidelines


Make turnover Dough


1.》Start by creating the turnover batter. To a huge bowl, add flour, ajwain (carom seeds), salt and mix well.


2.》Add the oil and later begin mixing in along with your fingers. Rub the flour with the oil till the oil is incredibly a lot of joined within the completeness of the flour. try this for three to four minutes, you'd like to not surge this progression. When fused, the mix takes when scraps.


3.》Press some flour between your palm-it ought to frame a form (and not disintegrate) - implies oil is ample and really a lot of amalgamated.


4.》Now, begin adding water, bit by bit and mix to form a hardened mixture. attempt to not exhaust the mixture and do not manipulate a fragile batter. It got to merely converge and structure a firm batter. I utilised around vi tablespoons of water here.


5.》Cover the batter with a moist material and let it rest for forty minutes. I as a rule drench a towel in water and later press out all the water and later cowl my mixture thereupon. whereas the mixture is resting, begin handling the filling.


Make the potato filling


1.》Boil potatoes till done. eight to nine whistles on high heat with regular pressing issue discharge if utilizing burner steriliser or if utilizing Instant Pot, high pressing issue twelve minutes with common pressing issue discharge on a trivet with one cup water within the lower a part of the pot.


2.》Peel the skin and them pound the potatoes. Put away. heat two tablespoons of oil in an exceedingly pan on medium heat. once the oil is hot, add the cumin seeds, fennel seeds and press coriander seeds.


Allow the seeds to sizzle for few moments and later add the cleaved ginger, inexperienced bean stew and hing. Cook for one moment.


3.》Add the bubbled and pureed potatoes and inexperienced peas to the instrumentality. mix everything jointly. I utilize my potato masher to consolidate the flavors and flavors well with the potatoes and peas.


4.》Add the coriander powder, garam masala, amchur, red stew powder and salt. mix to hitch. once it's all around consolidated, eliminate dish from heat and let the filling quiet down a chunk.


Shape and fry the turnover


1.》Once the mixture has unweary, provides it a speedy manipulate. At that time partition the batter into seven equivalent items of around 58-60 grams every.


Begin breakage away at a chunk of batter, keep the surplus mixture balls coated systematically with a wet material else the mixture can dry out.


2.》Roll one mixture ball into a circle-oval form of form, around 6-7 crawls wide and later cut it into 2 sections.


3.》Take one section and apply water on the straight edge/side. I generally mix thusme flour in with water so it frames a nice paste.


Presently bring the 2 closures of the straight edge along and squeeze them to form a cone. See bit by bit photos higher than for a superior thought. Squeeze the sharp finishes to form it a perfect round shape.


4.》Fill the turnover with the potato filling, around one to two tablespoons. attempt to not overload the turnover.


5.》Now once more apply water all round the define of the cone as you wish to seal it. Squeeze the contrary (side inverse to wherever you squeezed to border the cone) to form a plate (see bit by bit photos above). At that time squeeze the perimeters and seal the turnover.


6.》Your turnover is presently ready. Rehash the same interaction with outstanding mixture. ceaselessly confirm to stay the stuffed turnover coated with a drenched material whereas roll and fill the others. you'll get fourteen samosas.


7.》Now heat oil in an exceedingly Kadai on low heat. to visualize if oil is ready, drop a bit piece of mixture into the oil. It ought to need few moments to return up to the surface. that means the oil is ready.


Drop the shaped samosas into the oil.


8.》Fry on low heat. when around 10-12 minutes, the turnover can prove to be firm and light-weight earthy coloured in shading. Now, increment the heat to medium and fry till it gets pleasantly cooked.


Try to not stuff the kadai/wok, fry 4-5 samosas all right away. moreover, every cluster can take around twenty minutes since we have a tendency to fry on low heat thus show restraint.


9.》Once you complete the method of browning one clump, bring down the heat once more to low and stand by till the temperature of the oil drops and later add the next cluster.


Appreciate hot samosas with cilantro Indian relish or sweet tamarind chutney!

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