HOW TO MAKE EASY AND TASTY CHOLE BHATURE IN BOTH ENGLISH AND HINDI.

 


*For Hindi go to below.

About Chole Bhature-Chole bhature is a food dish starting from northern India. it is a blend of chana masala and bhatura/Puri, a singed bread produced using maida. In spite of the fact that it is known as a regular Punjabi dish, there are shifted claims around the beginning of dish. 


Spot of beginning: India 


Course: Breakfast 


Serving temperature: Hot 


Fixings (Ingredients)


For bhatura: 


▢2 cup maida 


▢2 tbsp rava/semolina (fine) 


▢1 tsp sugar 


▢¼ tsp preparing pop 


▢1 tsp sugar 


▢½ tsp salt 


▢2 tbsp oil 


▢¼ cup curd 


▢water (for plying) 


▢oil (for searing) 


For pressure cooking chole: 


▢1 cup chana/chickpea (drenched for the time being) 


▢2 tea sacks 


▢¼ tsp preparing pop 


▢1 tsp salt 


▢3 cup water 


For chhole readiness: 


▢2 tbsp oil 


▢1 sound leaf 


▢1 dark cardamom 


▢2 unit cardamom 


▢1 inch cinnamon 


▢1 tsp cumin/jeera 


▢½ tsp kasuri methi 


▢1 onion (finely cleaved) 


▢1 tsp ginger garlic glue 


▢¼ tsp turmeric 


▢1 tsp stew powder 


▢1 tsp coriander powder 


▢½ tsp cumin powder 


▢½ tsp garam masala 


▢1 tsp aamchur 


▢¼ tsp salt 


▢1½ cup tomato puree 


▢2 tbsp coriander (finely slashed) 


For Hardening: 


▢1 tbsp ghee/explained margarine 


▢2 stew (cut) 


▢¼ tsp turmeric 


▢¼ tsp stew powder 


▢¼ tsp garam masala 


Directions 


1.》How to make bhatura formula: 


first and foremost, in a huge bowl take 2 cup maida, 2 tbsp rava, 1 tsp sugar, ¼ tsp preparing pop, 1 tsp sugar, ½ tsp salt and 2 tbsp oil. blend well. 


2.》Now add ¼ cup curd and blend well ensuring everything is all around consolidated. 


3.》further, add water as required and massage the batter. 


4.》Knead to the smooth and delicate mixture without putting a lot of pressing factor. 


5.》Grease the mixture with oil, cover and rest for 2 hours 


6.》After 2 hours, manipulate the mixture marginally. 


7.》Pinch a ball measured mixture and make a ball without andy breaks. 


8.》Roll marginally thick, applying oil to keep from staying. 


9.》Drop the folded mixture into the hot oil. 


10.》Press until the bhature puffs up and sprinkle oil to puff up completely. 


11.》Flip over and fry until it becomes brilliant earthy colored. 


12.》finally, channel off the bhatura and is prepared to appreciate with chole masala. 


Step by step instructions to make chole formula for batura: 


1.》Firstly, in a pressing factor cooker take drenched chana. I have drenched 1 cup chana in enough water for 8 hours. 


2.》Add 2 tea packs, ¼ tsp preparing pop, 1 tsp salt and 3 cup water. 


3.》Cover and pressure cook for 5 whistles. assuming you don't have tea sacks, you can plan tea decoction and add to cooker. 


4.》Once the pressing factor discharges, open the cooker and dispose of the tea sacks. keep to the side. 


5.》In a huge kadai, heat 2 tbsp oil, 1 inlet leaf, 1 dark cardamom, 2 unit cardamom, 1 inch cinnamon, 1 tsp cumin, ½ tsp kasuri methi. saute on low fire until the flavors turn aroamtic. 


6.》Now add 1 onion, 1 tsp ginger garlic glue and saute until onions become brilliant earthy colored. 


7.》Add ¼ tsp turmeric, 1 tsp bean stew powder, 1 tsp coriander powder, ½ tsp cumin powder, ½ tsp garam masala, 1 tsp aamchur and ¼ tsp salt. 


8.》Saute on low fire until the flavors turn sweet-smelling. 


9.》Further add 1½ cup tomato puree and saute until the oil isolates. to plan tomato puree, I have mixed 2½ aged tomatoes in blender without adding water. 


10.》Now add bubbled chole and blend well. change consistency by adding water whenever required. 


11.》Cover and stew for 10 minutes, or until chole assimilates all the flavor. 


12.》To set up the hardening, heat 1 tbsp ghee in a skillet. 


13.》Add 2 bean stew, ¼ tsp turmeri, ¼ tsp bean stew powder and ¼ tsp garam masala. 


14.》Saute on low fire without consuming the flavors. 


15.》Pour the hardening over the chole masala, add 2 tbsp coriander and blend well. 


16.》Finally, chole bhature is prepared to appreciate for certain onions. 

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                             In Hindi


छोले भटूरे उत्तर भारत का एक व्यंजन है। यह चना मसाला और भटूरा/पूरी का मिश्रण है, जो मैदे से बनी एक तली हुई रोटी है। हालाँकि इसे एक विशिष्ट पंजाबी व्यंजन के रूप में जाना जाता है, लेकिन पकवान की उत्पत्ति के बारे में विभिन्न दावे हैं। 


मूल स्थान: भारत 


कोर्स: नाश्ता 


सेवारत तापमान: गरम 


सामग्री 

भटूरे के लिए


▢2 कप मैदा 


▢2 बड़े चम्मच रवा/सूजी (बारीक) 


▢1 छोटा चम्मच चीनी 


▢¼ छोटा चम्मच बेकिंग सोडा 


▢1 छोटा चम्मच चीनी 


½ छोटा चम्मच नमक 


▢2 बड़े चम्मच तेल 


कप दही 


पानी (गूंदने के लिए) 


तेल (तलने के लिए) 


प्रेशर कुकिंग छोले के लिए: 


▢1 कप चना/चना (रात भर भिगोया हुआ) 


▢2 टी बैग्स 


▢¼ छोटा चम्मच बेकिंग सोडा 


▢1 छोटा चम्मच नमक 


3 कप पानी 


छोले बनाने के लिए: 


▢2 बड़े चम्मच तेल 


▢1 तेज पत्ता 


▢१ काली इलायची 


▢2 फली इलायची 


▢1 इंच दालचीनी 


1 छोटा चम्मच जीरा/जीरा 


▢½ छोटा चम्मच कसूरी मेथी 


1 प्याज (बारीक कटा हुआ) 


▢1 छोटा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट 


▢¼ छोटा चम्मच हल्दी 


▢1 छोटा चम्मच मिर्च पाउडर 


▢1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर 


½ छोटा चम्मच जीरा पाउडर 


½ छोटा चम्मच गरम मसाला 


▢1 छोटा चम्मच आमचूर 


छोटा चम्मच नमक 


▢1½ कप टमाटर प्यूरी 


▢2 टेबल स्पून हरा धनिया (बारीक कटा हुआ) 


तड़के के लिए: 


▢1 बड़ा चम्मच घी/घी 


▢2 मिर्च 


▢¼ छोटा चम्मच हल्दी 


▢¼ छोटा चम्मच मिर्च पाउडर 


छोटा चम्मच गरम मसाला 


अनुदेश 


1.》भटूरा बनाने की विधि: 


सबसे पहले एक बड़े बर्तन में 2 कप मैदा, 2 बड़े चम्मच रवा, 1 छोटी चम्मच चीनी, 1/4 छोटी चम्मच बेकिंग सोडा, 1 छोटी चम्मच चीनी, 1/2 छोटी चम्मच नमक और 2 बड़े चम्मच तेल लें। अच्छी तरह से मलाएं। 


2. अब इसमें कप दही डालें और अच्छी तरह मिला लें और ध्यान रखें कि सब कुछ अच्छी तरह से मिल जाए। 


3. इसके अलावा, आवश्यकतानुसार पानी डालकर आटा गूंथ लें। 


4. much ज्यादा दबाव डाले बिना चिकना और नरम आटा गूंथ लें। 


5.आटे को तेल लगाकर चिकना कर लें और 2 घंटे के लिए ढककर रख दें 


6. 2 घंटे बाद आटे को हल्का सा गूंद लीजिये. 


7.》 एक लोई के आकार का आटा पिंच करें और बिना दरारों के एक बॉल बना लें। 


8.》 थोड़ा मोटा रोल करें, चिपके से बचने के लिए तेल लगाएं। 


9. बेले हुये आटे को गरम तेल में डालिये. 


10. भटूरे के फूलने तक दबाएं और तेल के छींटे पूरी तरह फूल जाएं। 


11. 》 पलट कर गोल्डन ब्राउन होने तक फ्राई करें। 


12. अंत में, भटूरे को छान लें और छोले मसाले के साथ आनंद लेने के लिए तैयार है। 


बतुरा के लिए छोले बनाने की विधि: 


1. सबसे पहले एक प्रेशर कुकर में भीगे हुए चने लें. मैंने १ कप चने को ८ घंटे के लिए पर्याप्त पानी में भिगो दिया है। 


2. 2 टी बैग्स, छोटा चम्मच बेकिंग सोडा, 1 छोटा चम्मच नमक और 3 कप पानी डालें। 


3. ५ सीटी के लिए ढककर प्रैशर कुक करें। अगर आपके पास टी बैग्स नहीं हैं, तो आप चाय का काढ़ा बनाकर कुकर में डाल सकते हैं। 


4. प्रेशर निकलने के बाद, कुकर खोलें और टी बैग्स को निकाल दें। एक तरफ रखो। 


5. एक बड़ी कढ़ाई में 2 टेबल स्पून तेल, 1 तेज पत्ता, 1 बड़ी इलाइची, 2 छोटी इलाइची, 1 इंच दालचीनी, 1 छोटा चम्मच जीरा, 1/2 छोटा चम्मच कसूरी मेथी गरम करें। धीमी आंच पर मसाले को तब तक भूनें जब तक कि मसाले सुगंधित न हो जाएं।


6.》अब 1 प्याज़, 1 छोटा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट डालें और प्याज़ को सुनहरा होने तक भूनें।


7. 》 छोटी चम्मच हल्दी, 1 छोटा चम्मच मिर्च पाउडर, 1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर, ½ छोटा चम्मच जीरा पाउडर, ½ छोटा चम्मच गरम मसाला, 1 छोटा चम्मच अमचूर और छोटा चम्मच नमक डालें।


8. धीमी आंच पर मसाले को सुगंधित होने तक भूनें।


9. 1½ कप टमाटर प्यूरी डालें और तेल अलग होने तक भूनें। टमाटर प्यूरी बनाने के लिए, मैंने 2½ पके हुए टमाटरों को बिना पानी डाले ब्लेंडर में ब्लेंड किया है।


10. अब उबले हुए छोले डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। यदि आवश्यक हो तो पानी डालकर स्थिरता को समायोजित करें।


11. १० मिनट के लिए या छोले का सारा स्वाद सोख लेने तक ढककर उबाल लें।


12. तड़का बनाने के लिए एक पैन में 1 टेबल स्पून घी गरम करें.


13. 2 मिर्च, छोटा चम्मच हल्दी, छोटा चम्मच मिर्च पाउडर और छोटा चम्मच गरम मसाला डालें।


14. बिना मसाले को जलाए धीमी आंच पर भूनें।


15. तड़के को छोले मसाले के ऊपर डालें, २ टेबल-स्पून हरा धनिया डालकर अच्छी तरह मिला लें।


16. अंत में, थोड़े से प्याज के साथ छोले भटूरे का आनंद लेने के लिए तैयार है।


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