LITTI CHOKHA
About Litti Chokha-Litti, aboard chokha, may be a finished dinner started from the Indian province of state. it's in addition renowned in Jharkhand and components of jap Uttar Pradesh.For Hindi go to the bottom.
Fixings(Ingredients)
→ For dough : flour - one cup.
→ Soda - squeeze.
→ Ajwain - 1/4 tea spoon.
→ Salt - to style.
→ clarified butter - one tablespoon.
→ food - 1/2 cup.
→ Stuff: cooked chana dekalitre powder (sattu) - 1/2 cup.
→ Mustard oil - one tablespoon.
→ Kalonji - 1/2 tea spoon.
→ Cumin seeds - 1/2 tea spoon.
→ Garlic(chopped) - three clove.
→ Ginger (inch) - two piece.
→ inexperienced chilies - three range.
→ Coriander leaves - 1/2 pack.
→ Potatoes (bubbled) - a hundred and fifty grams.
Direction
Take a bowl, add flour, pop, ajwain, salt, ghee, food mix it well and add needed water create it sort of a delicate batter, cowl it and keep it to the aspect.
For stuffing :
Warmth one tablespoon of mustard oil, add kalonji, cumin seeds, finely slashed garlic and ginger, inexperienced chilies, onion and salt mix it well and turn out the hearth.
At that time add cleaved coriander leaves, lemon squeeze and medium gram flour or sattu, mix it well.
Presently partition the batter into equivalent bits, and create it sort of a very little patty.
At that time fill within the pay attention of the patty and shut it from all sides.
Put all the litties on a heating plate and prepare until one aspect is earthy coloured. At that time turnover the litti and steel onself for not more minutes till opposite aspect in addition earthy coloured.
For chokka :
Warmth a dish add coriander seeds, red bean stew, dry meal them and add this to gun, in addition add garlic, ginger, inexperienced chilies, coriander leaves, smash it pleasantly.
Take large Eggplant, 2 tomatoes and 2 onions, cook on medium fireplace from the 2 sides till it seems to be delicate.
Strip of the consumed skin of the eggplant bush, tomato and onions. place these in higher than gun and press it pleasantly.
Take a bowl, add press mix, salt, bubbled and pureed potatoes, hacked coriander, juice mix it well, chokka is ready.
Dunk the litties into the clarified butter and gift with chokka
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IN HINDI
लिट्टी, चोखा के साथ, भारतीय राज्य बिहार से उत्पन्न एक संपूर्ण भोजन है। यह झारखंड और पूर्वी उत्तर प्रदेश के कुछ हिस्सों में भी लोकप्रिय है।
सामग्री
→ आटे के लिए : गेहूं का आटा
→ सोडा - चुटकी।
→ अजवायन - 1/4 छोटी चम्मच।
→ नमक - स्वादानुसार।
→ घी -
→ दही - 1/2 half
→ सामग्री: भुनी हुई चना दाल पाउडर (सत्तू) - 1/2 half
→ सरसों का तेल -
→ कलौंजी - 1/2 half half
→ जीरा - 1/2 half half
→ लहसुन (कटा हुआ) -
→ अदरक (इंच) -
→ हरी मिर्च -
→ धनिया पत्ती - 1/2 half
→ आलू (उबले हुए) - a hundred and fifty
दिशा-निर्देश
एक प्याले में गेहूं का आटा, सोडा, अजवायन, नमक, घी, दही डालकर अच्छी तरह मिलाइये और आवश्यकतानुसार पानी डालकर नरम आटा गूंथ कर तैयार कर लीजिये, और ढककर एक तरफ रख दीजिये.
भराई के लिए :
1. उसमें कलौंजी, जीरा, बारीक कटा हुआ लहसुन और अदरक, हरी मिर्च, प्याज़ और नमक डालकर अच्छी तरह मिलाएँ और आँच बंद कर दें।
फिर इसमें कटा हरा धनिया, नींबू का रस और भुना हुआ बेसन या सत्तू डालकर अच्छी तरह मिला लें।
अब आटे को बराबर भागों में बाँट लें और छोटी पैटी बना लें।
फिर पैटी के बीच में भरें और इसे चारों तरफ से बंद कर दें।
सभी लिट्टी को बेकिंग ट्रे पर रखें और एक तरफ ब्राउन होने तक बेक करें। फिर लिट्टी को पलट दें और दूसरी तरफ भी ब्राउन होने तक कुछ और मिनट बेक करें।
चोकका के लिए:
पैन गरम करें, उसमें धनियां, लाल मिर्च, सूखा भून लें और पिस्टल में डाल दें, लहसुन, अदरक, हरी मिर्च, हरा धनिया भी डाल कर अच्छे से क्रश कर लें.
बड़े बैंगन, दो टमाटर और दो प्याज़ लें, मध्यम आंच पर दोनों तरफ से नरम होने तक भूनें।
बैंगन, टमाटर और प्याज के जले हुए छिलके को छील लें। इन दोनों को ऊपर की पिस्टल में डालकर अच्छी तरह क्रश कर लीजिए.
एक बाउल लें, उसमें कुटा हुआ मिश्रण, नमक, उबले और मसले हुए आलू, कटा हरा धनिया, नीबू का रस डालकर अच्छी तरह मिला लें, चोका तैयार है.
लिट्टी को घी में डुबोएं और चोक्के के साथ सर्व करे ||
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Very delicious.
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