About Fish curry-Fish curry is something which we usually don’t find in our kitchens but it is an excellent dish in itself.
Fish curry is a dish which is an amalgamation of many spices, herbs and ingredients.
It is a relatively easy dish to make and can be cooked in a variety of ways.
Fish is an excellent source of omega 3 fatty acids, low in fat and high in protein. Fish is a good alternative to meat because it is also low in cholesterol and high in vitamin D.
Here are some delicious and healthy Indian fish curry recipes for you to try.
Today I am going to share with you a simple fish curry recipe which can be made in a jiffy.You don’t need a traditional Indian cookbook to make a curry.
Curry is one of my favorite things to eat, and it’s actually really easy to make.
Here’s what I do to make a delicious, traditional-tasting curry.
Fish curry is a delicious Indian dish. It's also a great dish for those who prefer less spicy food. This dish can be made with any type fish.
So, here's to a new favorite family meal!
Ingredients
For marination of fish
500gm -Fish (cut and clean)
3/4 teaspoon-turmuric
1 teaspoon-chilli powder
For making Gravy
2 medium-Onions
3 medium-tomato
250gm-Coconut milk.
3/4 teaspoon-turmuric
2/5 teaspoon-chilli powder
1/2 teaspoon- salt and
1/5 teaspoon -Coriander powder
3/4 teaspoon-Cumin powder
1/2 cup- water
1/2 teaspoon-gram masala powder
Direction
Step-1 Take fish pieces in plate and gently rub 3/4 teaspoon,1 teaspoon-chilli powder,1 teaspoon salt on it and set aside for 30 minutes.
Step 2-Take onions tomatoes and green chilli in mixer and make a smooth paste.
Step-3 Heat oil in pan and put marinated fish in pan and fry for 2-3 minutes in medium heat.Filp over the fish pieces and fry 2-3 minutes other side and remove to plate.
Step-4 Heat oil 3 teaspoon in pan and add onion tomato paste in it and fry for 4 min in medium heat.Ginger garlic paste 2 teaspoon in it.Cook for 15 min in medium heat.Cook till oil spreated.Add 1.5 teaspoon coriander powder,add 1.5 teaspoon chilli powder,add 3/4 cumin powder,add 1/2 teaspoon salt add 1/2 cup water and fry it for 2 min in low heat.Add coconut oil in it.Cook for 3-4 min on medium heat.
Step-5 Add fried fish in it.Cover and cook for 10 minutes on low heat and add 1/2 teaspoon gram masala powder in it.
IN HINDI
फिश करी के बारे में- फिश करी एक ऐसी चीज है जो आमतौर पर हम अपने किचन में नहीं पाते हैं लेकिन यह अपने आप में एक बेहतरीन डिश है।फिश करी एक ऐसा व्यंजन है जो कई मसालों, जड़ी-बूटियों और सामग्री का मिश्रण है।
यह बनाने में अपेक्षाकृत आसान डिश है और इसे कई तरह से पकाया जा सकता है।
मछली ओमेगा 3 फैटी एसिड का एक उत्कृष्ट स्रोत है, वसा में कम और प्रोटीन में उच्च है। मछली मांस का एक अच्छा विकल्प है क्योंकि इसमें कोलेस्ट्रॉल कम और विटामिन डी अधिक होता है।
आपके लिए कोशिश करने के लिए यहां कुछ स्वादिष्ट और स्वस्थ भारतीय मछली करी व्यंजन हैं।
आज मैं आपके साथ एक साधारण फिश करी रेसिपी शेयर करने जा रही हूँ जिसे झटपट बनाया जा सकता है। करी बनाने के लिए आपको पारंपरिक भारतीय कुकबुक की आवश्यकता नहीं है।
करी खाने में मेरी पसंदीदा चीजों में से एक है, और इसे बनाना वास्तव में आसान है।
यहाँ मैं एक स्वादिष्ट, पारंपरिक स्वाद वाली करी बनाने के लिए क्या करता हूँ।
फिश करी एक स्वादिष्ट भारतीय व्यंजन है। यह उन लोगों के लिए भी एक बढ़िया व्यंजन है जो कम मसालेदार खाना पसंद करते हैं। इस व्यंजन को किसी भी प्रकार की मछली से बनाया जा सकता है।
तो, पेश है नया पसंदीदा पारिवारिक भोजन!
सामग्री
मछली के मैरिनेशन के लिए
500 ग्राम - मछली (कटी और साफ)
३/४ छोटा चम्मच-हल्दी
1 छोटा चम्मच-मिर्च पाउडर
ग्रेवी बनाने के लिए
२ मध्यम-प्याज
३ मध्यम टमाटर
250 ग्राम-नारियल का दूध।
३/४ छोटा चम्मच-हल्दी
2/5 चम्मच-मिर्च पाउडर
1/2 छोटा चम्मच- नमक और
1/5 चम्मच - धनिया पाउडर
३/४ चम्मच-जीरा पाउडर
1/2 कप - पानी
1/2 छोटा चम्मच-ग्राम मसाला पाउडर
दिशा
Step-1 मछली के टुकड़े को प्लेट में निकाल लीजिये और उस पर 3/4 छोटी चम्मच, 1 छोटी चम्मच मिर्च पाउडर, 1 छोटी चम्मच नमक डालकर हल्के हाथों से रगड़ कर 30 मिनट के लिए रख दीजिये.
Step 2-प्याज टमाटर और हरी मिर्च को मिक्सी में लेकर एक स्मूद पेस्ट बना लें।
Step-3 कड़ाही में तेल गरम करें और कढा़ई में मैरीनेट की हुई मछली डालकर मध्यम आंच में 2-3 मिनट तक भूनें। मछली के टुकड़ों को पलट दें और 2-3 मिनट दूसरी तरफ भी भूनें और प्लेट में निकाल लें।
Step-4 कड़ाही में 3 छोटी चम्मच तेल गरम करें और उसमें प्याज टमाटर का पेस्ट डालें और मध्यम आंच में 4 मिनट तक भूनें। अदरक लहसुन का पेस्ट 2 चम्मच इसमें डालें। मध्यम आंच पर 15 मिनट तक पकाएं। तेल फैलने तक पकाएं। 1.5 चम्मच धनिया डालें। पाउडर, 1.5 छोटी चम्मच मिर्च पाउडर, 3/4 जीरा पाउडर, 1/2 छोटा चम्मच नमक, 1/2 कप पानी और 2 मिनिट धीमी आंच पर भूनें. इसमें नारियल का तेल डालें. 3-4 मिनट तक पकाएं. माध्यम आँच।
Step-5 इसमें तली हुई मछली डालें। ढककर धीमी आंच पर 10 मिनट तक पकाएं और इसमें 1/2 चम्मच ग्राम मसाला पाउडर डालें।