About Chicken Biryani-Biryani may be a mixed rice dish starting among the Muslims of the Indian landmass. it's created with Indian flavors, rice, and meat, and currently so, what is more, eggs likewise as vegetables like potatoes in sure territorial assortments. Biryani is thought throughout the Indian landmass, even as among its diaspora.
Fixings(Ingredients)
Serves: 6
4 tablespoons oil or drawn butter, separated
4 very little potatoes, stripped and divided
2 Brobdingnagian onions, finely hacked
2 cloves garlic, minced
1 tablespoon minced new root ginger
1/2 teaspoon stew powder
1/2 teaspoon ground dark pepper
1/2 teaspoon turmeric
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon salt
2 medium tomatoes, stripped and hacked
2 tablespoons plain yoghourt
2 tablespoons hacked new mint leaves
1/2 teaspoon ground cardamom
1 (5cm) cinnamon stick
1.3kg chicken bosom items
450g basmati rice
2 1/2 tablespoons oil
1 Brobdingnagian onion, diced
1 squeeze saffron
5 cases cardamom
3 entire cloves
1 (2.5cm) cinnamon stick
1/2 teaspoon ground ginger
1 cubic decimetre broth
1/2 teaspoons salt
DIRECTIONS(Strategy)
Prep:1hr › Cook:1hr30min › prepared in:2hr30min
1.》In an enormous frying pan, in a pair of tablespoons oil (or ghee) fry potatoes till earthy coloured, channel and save the potatoes. Add staying a pair of tablespoons oil to the frying pan and fry onion, garlic and ginger till onion is delicate and good. Add bean stew, pepper, turmeric, cumin, salt and also the tomatoes. Fry, mixing regularly for five minutes. Add yogurt, mint, cardamom and cinnamon stick. cowl and cook over low heat, intermixture each thus typically till the tomatoes square measure grilled to a mash. It might be vital to feature a bit boiling water if the mix seems to be to a fault dry and begins to stick to the instrumentation.
2.》When the mix is thick and swish, add the chicken items and blend well to hide them with the flavour combination. cowl and cook over low heat till the chicken is delicate, thirty five to forty five minutes. There have to be compelled to presumably be a bit exceptionally thick sauce left once chicken is finished preparation. within the event that basic, cook disclosed for a handful of moments to diminish the sauce.
3.》Wash rice well and channel in cullender for in any event half-hour.
4.》In a colossal griddle, heat oil (or ghee) and fry the onions till they're good. Add saffron, cardamom, cloves, cinnamon stick, ginger and rice. combine persistently till the rice is roofed with the flavors.
5.》In a colossal pan, heat the broth and salt. At the purpose once the mix is hot pour it over the rice and blend well. Add the chicken combination and also the potatoes; finely mix them into the rice. wake bubble. cowl the pan firmly, go heat to exceptionally low and steam for twenty minutes. strive to not carry high or combine whereas preparation.
6.》Spoon biryani into a heat dish and serve.
Rice
For biryani, systematically utilize long grain rice. Basmati rice with its slender, fine grains is that the ideal assortment to utilize.
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IN HINDI
बिरयानी के बारे में-बिरयानी भारतीय उपमहाद्वीप के मुसलमानों के बीच एक मिश्रित चावल का व्यंजन है। यह भारतीय मसालों, चावल, और मांस, और कभी-कभी, इसके अलावा, कुछ क्षेत्रीय किस्मों में अंडे और/या सब्जियों जैसे आलू के साथ बनाया जाता है। बिरयानी पूरे भारतीय उपमहाद्वीप के साथ-साथ अपने प्रवासी भारतीयों के बीच भी लोकप्रिय है।
सामग्री
4 बड़े चम्मच तेल या घी, विभाजित
4 छोटे आलू छिले और आधे
2 बड़े प्याज, बारीक कटा हुआ
2 लौंग लहसुन, कीमा बनाया हुआ
1 बड़ा चम्मच कीमा बनाया हुआ ताजा जड़ अदरक
1/2 छोटा चम्मच मिर्च पाउडर
1/2 छोटा चम्मच पिसी हुई काली मिर्च
1/2 छोटा चम्मच हल्दी
1 छोटा चम्मच पिसा हुआ जीरा
1 छोटा चम्मच नमक
2 मध्यम टमाटर, छिले और कटे हुए
2 बड़े चम्मच सादा दही
2 बड़े चम्मच कटे हुए ताज़े पुदीने के पत्ते
1/2 छोटा चम्मच पिसी हुई इलायची
1 (5cm) दालचीनी की छड़ी
1.3 किलो चिकन ब्रेस्ट चंक्स
450 ग्राम बासमती चावल
21/2 बड़े चम्मच वनस्पति तेल
1 बड़ा प्याज, कटा हुआ
1 चुटकी केसर
5 फली इलायची
3 साबुत लौंग
1 (2.5 सेमी) दालचीनी की छड़ी
1/2 छोटा चम्मच पिसा हुआ अदरक
1 लीटर चिकन स्टॉक
१ १/२ चम्मच नमक
तरीका
तैयारी:1hr › रसोइया:1hr30min › तैयार:2hr30min
1.》एक बड़े फ्राइंग पैन में, 2 बड़े चम्मच तेल (या घी) में आलू को ब्राउन होने तक भूनें, आलू को छानकर रख लें। पैन में बचा हुआ 2 बड़े चम्मच तेल डालें और प्याज़, लहसुन और अदरक को प्याज़ के नरम और सुनहरा होने तक भूनें. मिर्च, काली मिर्च, हल्दी, जीरा, नमक और टमाटर डालें। 5 मिनट तक लगातार चलाते हुए भूनें। दही, पुदीना, इलायची और दालचीनी स्टिक डालें। ढककर धीमी आँच पर, बीच-बीच में हिलाते हुए पकाएँ जब तक कि टमाटर गल न जाएँ। यदि मिश्रण बहुत अधिक सूखा हो और कड़ाही से चिपकना शुरू हो जाए तो थोड़ा गर्म पानी डालना आवश्यक हो सकता है।
2. जब मिश्रण गाढ़ा और चिकना हो जाए तो इसमें चिकन के टुकड़े डालें और अच्छी तरह से चलाते हुए मसाले के मिश्रण से ढक दें। चिकन के नरम होने तक, ३५ से ४५ मिनट तक ढककर बहुत धीमी आंच पर पकाएं। चिकन पक जाने के बाद केवल थोड़ी बहुत गाढ़ी चटनी बची रहनी चाहिए। यदि आवश्यक हो, सॉस को कम करने के लिए कुछ मिनट के लिए बिना ढके पकाएं।
3. चावल को अच्छी तरह से धो लें और कम से कम 30 मिनट के लिए छलनी में छान लें।
4. एक बड़े फ्राइंग पैन में, वनस्पति तेल (या घी) गरम करें और प्याज को सुनहरा होने तक भूनें। केसर, इलायची, लौंग, दालचीनी, अदरक और चावल डालें। लगातार चलाते रहें जब तक कि चावल पर मसाले का लेप न हो जाए।
5.》एक बड़े सॉस पैन में चिकन स्टॉक और नमक गरम करें। जब मिश्रण गर्म हो जाए तो इसे चावल के ऊपर डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। चिकन मिश्रण और आलू जोड़ें; धीरे से उन्हें चावल में मिला लें। उबाले। सॉस पैन को कसकर ढक दें, आँच को बहुत कम कर दें और 20 मिनट के लिए भाप लें। खाना बनाते समय ढक्कन न उठाएं और न ही हिलाएं।
6.》 बिरयानी को गरमा गरम परोसने वाली डिश में डालें और परोसें।
चावल
बिरयानी के लिए हमेशा लंबे दाने वाले चावल का इस्तेमाल करें। बासमती चावल अपने पतले, महीन अनाज के साथ उपयोग करने के लिए आदर्श किस्म है।
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