Dhaba style mutton curry recipe| How to make a simple and delicious mouth-watering mutton curry.



हिंदी के लिए नीचे जाएं👇

Recipe of Mutton Curry: A Simple, Delicious Recipe

Step by step instructions to make Dhaba style mutton  curry at home 2021style.


About mutton curry-Mutton curry is a dish that is set up from Goat Meat and vegetables. The dish is found in various varieties across all states, nations and locales of South Asia


Recipe of Mutton Curry-A Simple, Delicious Recipe

Mutton curry is a tasty and mouth-watering dish of the South Asian cuisine, both in savory and sweet variant. Mutton curry, also known as mutton curry, is a very popular type of South Asian dish made from lamb, especially from a sheep, called sheep milk, which is known as “beef” in India, Pakistan, Bangladesh and Nepal. In the UK, Australia, and New Zealand, it is used for lamb called mutton. The Mutton Curry Recipe is a simple and healthy one. It has the taste of mutton and has a great flavor as well. It is served with rice. This dish is prepared by the famous Dhaba, and served in the classic Indian eateries. It is prepared with mutton, onions, carrots, tomatoes, and curry leaves, and a bit of ghee. Mutton curry is a very light and nutritious dish and it tastes great.



Ingredients


>125 grams Mutton


 >(chopped) 1 cup of Green


> Onions 3 teaspoons of Ginger and Garlic paste.


>1 teaspoon of turmeric


 >1teaspoon of cumin seeds


 >2-3 pinch of asafoetida (hing)


 >1 teaspoon of coriander powder Salt to taste Oil for deep frying Asafoetida (hing) You can have this spice in any color you desire. It’s very mild and fragrant. If you want to get the best quality, you should get it from Udupi. Process Pre-heat the wok. Degree the oil to your desired temperature. Cut the onion into wedges. Finely chop the ginger, garlic, and asafoetida paste. In a mixing bowl, add the curry leaves, ginger garlic paste, turmeric, cumin seeds, chopped mutton and cilantro leaves. Once the oil gets hot, pour it over the mutton mixture and mix well. Add the seasoning and mix well.


The Method


1• Take dried mustard seeds and cracked green chillies and grind to a powder.

Take boiled meat in the form of cubes, mince it with the help of mixer. 

Sieve the puree to remove any impurities, chop the onion and ginger and prepare a paste out of it. Sieve the puree into a bowl.


2 • Take a pan, add the clarified butter and gently fry the vegetables for 3-4 minutes till the onions are golden brown. 


3• Add the ginger-garlic paste and saute it for a minute.


4• Add the milk, tomatoes, and vinegar and mix everything together. 


5• Add turmeric powder, chili powder, cumin powder and stir it for a minute. 


6• Take the pan off the heat.


7• Heat the green chillies and red chili. Add it to the puree and stir well. 


8• Put the meat curry on a serving plate.



Conclusion


The chef I am about to show you how to make dhaba style meat curry, recipe is simple. So just get your ingredients ready for this dhaba style mutton curry recipe and set it at the frying pan. Make sure the fire in the pan is not too high so that the whole mutton is cooked at the same time and retains its flavor. Give this recipe a try. You'll love it and your taste buds will be telling you, "you are welcome" Tried this recipe? How was it? Tell us in the comment section below. If you’ve made this recipe, please let me know how it turned out for you! Your feedback is very valuable to us! Thanks for sharing this amazing recipe with us! Cheers!


                          IN HINDI


मटन करी की रेसिपी: एक सरल, स्वादिष्ट रेसिपी


घर पर 2021 स्टाइल में ढाबा स्टाइल मटन करी बनाने के लिए स्टेप बाय स्टेप निर्देश।


मटन करी के बारे में-मटन करी एक ऐसा व्यंजन है जिसे बकरी के मांस और सब्जियों से बनाया जाता है। यह व्यंजन दक्षिण एशिया के सभी राज्यों, देशों और स्थानों में विभिन्न किस्मों में पाया जाता है


मटन करी की रेसिपी-एक सरल, स्वादिष्ट रेसिपी

मटन करी दक्षिण एशियाई व्यंजनों का एक स्वादिष्ट और मुंह में पानी लाने वाला व्यंजन है, जो नमकीन और मीठे दोनों रूपों में है। मटन करी, जिसे मटन करी के नाम से भी जाना जाता है, मेमने से बना एक बहुत ही लोकप्रिय प्रकार का दक्षिण एशियाई व्यंजन है, विशेष रूप से भेड़ से, जिसे भेड़ का दूध कहा जाता है, जिसे भारत, पाकिस्तान, बांग्लादेश और नेपाल में "बीफ" के रूप में जाना जाता है। यूके, ऑस्ट्रेलिया और न्यूजीलैंड में, इसका उपयोग भेड़ के बच्चे के लिए किया जाता है जिसे मटन कहा जाता है। मटन करी रेसिपी एक आसान और सेहतमंद रेसिपी है। इसमें मटन का स्वाद होता है और साथ ही इसका स्वाद भी बहुत अच्छा होता है। इसे चावल के साथ परोसा जाता है। यह व्यंजन प्रसिद्ध ढाबा द्वारा तैयार किया जाता है, और क्लासिक भारतीय भोजनालयों में परोसा जाता है। इसे मटन, प्याज, गाजर, टमाटर और करी पत्ते और थोड़े से घी से तैयार किया जाता है। मटन करी एक बहुत ही हल्का और पौष्टिक व्यंजन है और इसका स्वाद बहुत अच्छा होता है।



सामग्री


>125 ग्राम मटन


 >(कटा हुआ) १ कप हरा


> प्याज 3 चम्मच अदरक और लहसुन का पेस्ट।


> 1 चम्मच हल्दी


 > 1 छोटा चम्मच जीरा


 > 2-3 चुटकी हींग (हिंग)


 > 1 छोटा चम्मच धनियां पाउडर स्वादानुसार नमक हींग तलने के लिए तेल (हिंग) आप इस मसाले को अपनी पसंद के किसी भी रंग में ले सकते हैं। यह बहुत हल्का और सुगंधित होता है। यदि आप सर्वोत्तम गुणवत्ता प्राप्त करना चाहते हैं, तो आपको इसे उडुपी से प्राप्त करना चाहिए। कढा़ई को प्री-हीट कर लीजिए. तेल को अपने वांछित तापमान पर डिग्री दें। प्याज को वेजेज में काट लें। अदरक, लहसुन और हींग के पेस्ट को बारीक काट लें। एक मिक्सिंग बाउल में, करी पत्ता, अदरक लहसुन का पेस्ट, हल्दी, जीरा, कटा हुआ मटन और सीताफल के पत्ते डालें। जब तेल गर्म हो जाए तो इसे मटन के मिश्रण के ऊपर डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। मसाला डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।


प्रक्रिया


1• सरसों के दाने और पिसी हुई हरी मिर्च लें और पीसकर पाउडर बना लें।

उबला हुआ मांस क्यूब्स के रूप में लें, इसे मिक्सर की मदद से काट लें।

प्यूरी को छान कर किसी भी अशुद्धता को दूर करने के लिए, प्याज और अदरक को काट कर उसका पेस्ट तैयार कर लें। प्यूरी को एक बाउल में छान लें।


२ • एक पैन लें, उसमें घी डालें और सब्जियों को ३-४ मिनट के लिए प्याज के सुनहरा होने तक हल्का सा भून लें।


3• अदरक-लहसुन का पेस्ट डालकर एक मिनट तक भूनें।


4• दूध, टमाटर और सिरका डालें और सब कुछ एक साथ मिला लें।


5• हल्दी पाउडर, मिर्च पाउडर, जीरा पाउडर डालें और एक मिनट तक चलाएं।


6• पैन को आंच से उतार लें।


7• हरी मिर्च और लाल मिर्च गरम करें। इसे प्यूरी में डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।


8• मीट करी को सर्विंग प्लेट पर रखें।



निष्कर्ष


शेफ मैं आपको दिखाने जा रहा हूं कि ढाबा स्टाइल मीट करी कैसे बनाई जाती है, रेसिपी सरल है। तो बस इस ढाबा स्टाइल मटन करी रेसिपी के लिए अपनी सामग्री तैयार करें और इसे फ्राइंग पैन पर सेट करें। सुनिश्चित करें कि पैन में आग बहुत अधिक न हो ताकि पूरा मटन एक ही समय में पक जाए और उसका स्वाद बरकरार रहे। इस नुस्खे को आजमाएं। आप इसे पसंद करेंगे और आपकी स्वाद कलिकाएं आपको बता रही होंगी, "आपका स्वागत है" क्या आपने यह नुस्खा आजमाया है? यह कैसा था? हमें नीचे कमेंट सेक्शन में बताएं। अगर आपने यह रेसिपी बनाई है, तो कृपया मुझे बताएं कि यह आपके लिए कैसी रही! आपकी प्रतिक्रिया हमारे लिए बहुत मूल्यवान है! इस अद्भुत रेसिपी को हमारे साथ साझा करने के लिए धन्यवाद! चीयर्स!


प्लीज इसे शेयर करें


Plz share it

Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.