शाही पनीर के बारे में-शाही पनीर भारतीय उपमहाद्वीप के मूल निवासी पनीर की तैयारी है, जिसमें क्रीम, टमाटर और भारतीय मसालों की मोटी ग्रेवी शामिल है।
शाही पनीर
मुगलई व्यंजनों के मलाईदार व्यंजनों (इसलिए शब्द "शाही", मुगल भारत में शहंशाह के शाही शीर्षक के संदर्भ में) से उत्पन्न, यह व्यंजन टमाटर, प्याज, पिसे हुए काजू, स्पष्ट मक्खन और क्रीम को करी में पायसीकारी करके तैयार किया जाता है। पनीर क्यूब्स और कई तरह के मसालों के साथ।[2]
यह मुख्य रूप से पारंपरिक भारतीय फ्लैट-ब्रेड जैसे रोटी या नान, चावल और ब्रेड के साथ खाया जाता है। पनीर पनीर के लिए फारसी शब्द से लिया गया है, और शाही शाही शब्द है (मुगल साम्राज्य के शाही दरबार के संदर्भ में)।
सामग्री
प्याज और मेवे पकाने के लिए
½ कप कटा हुआ प्याज या 1 मध्यम आकार का प्याज
▢2 बड़े चम्मच कटे हुए काजू
▢1 बड़ा चम्मच बादाम
▢1 बड़ा चम्मच मगज़ या खरबूजे के बीज बिना छिलके के
½ छोटा चम्मच कटा हुआ लहसुन या 3 से 4 छोटे से मध्यम आकार का लहसुन
½ छोटा चम्मच कटा हुआ अदरक या 1 इंच अदरक
1.5 कप पानी
अन्य सामग्री
▢3 बड़े चम्मच घी या तेल या मक्खन
▢1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर (धनिया पिसा हुआ)
छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर
½ छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर या लाल मिर्च
½ कप दही (दही), 125 ग्राम - चिकना होने तक फेंटें
1 से 1.5 कप छना हुआ स्टॉक (प्याज को नट्स के साथ उबालने से मिला) + पानी या 1 से 1.5 कप पानी
½ से 1 चम्मच चीनी या आवश्यकतानुसार डालें add
आवश्यकतानुसार नमक
छोटा चम्मच इलायची पाउडर
▢15 से 20 रेशे केसर - हल्के कुचले हुए
▢200 ग्राम पनीर
▢1 बड़ा चम्मच भारी क्रीम या आवश्यकतानुसार डालें - वैकल्पिक
▢1 चम्मच केवड़ा पानी (स्क्रूपाइन वाटर) या गुलाब जल - वैकल्पिक
साबुत मसाले
1 तेज पत्ता (भारतीय तेज पत्ता)
▢2 से 3 लौंग
2 से 3 हरी इलायची
▢1 काली इलायची
▢1 इंच दालचीनी
½ छोटा चम्मच (अदरक) शाह जीरा
अनुदेश
तैयारी
1. नट्स और बीजों को एक कटोरे में लें और उन्हें पानी से दो बार धो लें। सारा पानी निथार कर अलग रख दें।
2. प्याज़, काजू, बादाम, मगज़ या खरबूजे के बीज, अदरक और लहसुन को 1.5 कप पानी में 8 से 10 मिनट तक प्याज़ के नरम होने तक पकाएँ।
3. स्टॉक को तनाव दें और एक तरफ रख दें। प्याज को कमरे के तापमान पर ठंडा होने दें।
4. पके हुए प्याज, अदरक, लहसुन और सूखे मेवों को 2 से 4 बड़े चम्मच छना हुआ पानी डालकर बारीक पेस्ट बना लें.
5.》ताजा दही (दही) को चिकना होने तक फेंटें और एक तरफ रख दें।
प्याज का पेस्ट भूनना
1. एक कड़ाही में मध्यम-धीमी से मध्यम आंच पर घी गर्म करें।
२.सभी साबुत मसाले (उपरोक्त सामग्री में सूचीबद्ध) तब तक भूनें जब तक कि वे घी में अपनी सुगंध न छोड़ दें। यहां बहुत सावधान रहें, क्योंकि मसाले नाजुक होते हैं और अगर आप ध्यान नहीं देंगे तो जल्दी जल सकते हैं।
3. पिसा हुआ प्याज का पेस्ट डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। धीमी आंच पर ७ से ८ मिनट के लिए या जब तक कि पेस्ट के किनारे चर्बी न छोड़ने लगे, तब तक लगातार चलाते हुए भूनें।
4. लाल मिर्च पाउडर या लाल मिर्च, गरम मसाला पाउडर और धनिया पाउडर डालें। अच्छी तरह से मलाएं।
दही डालकर और उबाल लें
1.》 गर्मी को कम कर दें या आंच बंद कर दें। फेंटा हुआ दही, 1 से 1.5 कप छना हुआ स्टॉक और आवश्यकतानुसार अतिरिक्त पानी, चीनी और नमक डालें।
2. अच्छी तरह मिला लें और ग्रेवी को १० से १२ मिनट के लिए गाड़ा होने तक पका लें।
3. इलायची पाउडर और कुटा हुआ केसर डालें।
4. हिलाओ और पनीर और क्रीम को कद्दूकस कर लें।
5. धीरे से मिलाएं और आंच बंद कर दें।
6.》 केवड़ा का पानी डालें और मिलाएँ। आप गुलाब जल भी डाल सकते हैं।
7.》 शाही पनीर को कुछ धनिया पत्ती या पुदीने की पत्तियों या कुछ केसर के धागों से सजाएं। मुगलई शाही पनीर को जीरा चावल या रोटी, नान या परांठे के साथ परोसें
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IN ENGLISH
About Shahi Panner-Shahi paneer is a briefing of paneer, native to the Indian landmass, comprising of a thick sauce of cream, tomatoes and Indian flavors.
Shahi paneer
Beginning with the velvety rarities of Mughlai food (henceforth the expression "shahi", regarding the illustrious title of Shahanshah in Mughal India), this dish is about up by emulsifying tomatoes, onions, ground cashews, explained unfold and cream into a curry, with the growth of paneer 3D squares associate degreed an assortment of spices.[2]
It is basically eaten with customary Indian level breads like roti or naan, rice and bread. Paneer is gotten from the Persian word for cheddar cheese, and shahi is that the term for noble (regarding the Imperial Court of the Mughal Empire).
Fixings(Ingredients)
For preparation Onions And around the bend
▢½ cup hacked onions or one medium calculable onion
▢2 tablespoons hacked cashews
▢1 tablespoon almonds
▢1 tablespoon magaz or melon seeds while not the skin
▢½ teaspoon hacked garlic or three to four very little to medium-sized garlic
▢½ teaspoon slashed ginger or one in. ginger
▢1.5 cups water
Different Ingredients
▢3 tablespoons clarified butter (explained spread) or oil or margarin
▢1 teaspoon coriander powder (ground coriander)
▢¼ teaspoon Garam Masala Powder
▢½ teaspoon red stew powder or cayenne pepper
▢½ cup Curd (yogurt), a hundred twenty five grams – rush until sleek
▢1 to 1.5 cups stressed stock (got from heating up the onions with nuts) + water or one to one.5 cups water
▢½ to one teaspoon sugar or add pro re nata
▢salt pro re nata
▢¼ teaspoon cardamom powder
▢15 to twenty strands saffron – press fine
▢200 grams Paneer (curds)
▢1 tablespoon substantial cream or add pro re nata – discretionary
▢1 teaspoon kewra water (screwpine water) or perfume – discretionary
Entire Spices
▢1 tej patta (Indian body of water leaf)
▢2 to three cloves
▢2 to three inexperienced cardamoms
▢1 dark cardamom
▢1 in. cinnamon
▢½ teaspoon (caraway seeds) Shah of Iran jeera
Directions
Arrangement
1.》Take the around the bend and seeds in an exceedingly bowl and wash many times with water. Channel despite the water and set.
2.》Cook onions, cashews, almonds, magaz or melon seeds, ginger and garlic in one.5 cups water for eight to ten minutes till the onions relax.
3.》Strain the stock and place away. permit the onions to chill at temperature.
4.》Make a fine glue of the burnt onions, ginger, garlic aboard the dry natural product adding a pair of to four tablespoons of the stressed water.
5.》Whisk new curd (yogurt) until sleek and place away.
Sauteing Onion Paste
1.》Heat clarified butter in an exceedingly frying pan on medium-low to medium heat.
2.》Fry each one of the complete flavors (recorded within the on top of fixings) till they discharge their fragrance within the clarified butter. Be conscious here, as flavors ar sensitive and may consume speedily within the event that you are not focusing.
3.》Add the bottom onion glue and mix well overall. On an occasional heat sauté combining relentless for seven to eight minutes or till the fat begins to go away the edges of the glue.
4.》Add red bean stew powder or cayenne pepper, garam masala powder and coriander powder. Blend well.
Adding Curd And preparation additional
1.》Reduce heat to an occasional or cut the heat. Add the whisked yoghourt, 1 to 1.5 cups of the stressed stock and further water, sugar and salt pro re nata.
2.》Mix well overall and stew sauce for ten to twelve minutes till it thickens.
3.》Add the cardamom powder and press saffron.
4.》Stir and add the cubed paneer and cream.
5.》Mix fine and cut heat.
6.》Add the kewra water and blend. you'll be able to even add perfume.
7.》Garnish Shahi Paneer with some coriander leaves or mint leaves or some of saffron strands. Serve the Mughlai Shahi Paneer with cumin rice or roti, naan or paratha.
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